Çiğdem Ergül
Oyun akla gelince, çoğu zaman renkli uzaktan kumandalı taşıtlar,ses çıkaran ışıklari yanan bir surü becerisi olan oyuncaklar,pahalı ve marifetli bebekler, üstünde karakter resimleri olan oyunlar ve benzerleri akla gelir.Okul öncesi çocuklar için aslında bu oyuncaklar olmasa da olur hatta olmasa daha bile iyi olur. Pahalı ve hele yaşına uygun olmayan bir oyuncağı alip çocuğunuzu onunla başbaşa bırakacağınıza çok daha basıt ama paylaşım sağlayıçı aktivitelerde olmanız ona güven vermeniz ve birlikte eğlenmeniz önemlidir.Yapılan araştirmalar çocuk gelisiminde ,özellikle duygusal gelişim kadar beyin gelisiminde rol oynayan en önemli etkenin ebeveyn ile geçirilen sicak güven sağlayan eğlenceli etkilesimler oldugunu ortaya koymaktadir. Harward Tıp Fakültesinden Psikiyatr Dan Siegal karşılıklı etkileşimin önemini vurgulamakta ve beyin gelişimi icin gerekli oldugunu araştırmalar ile anlatmaktadır. Bu durumda çocugunuzu geliştirmek icin bilgisayara,mini ekranli oyuncaklara,beyin gelistirme setlerine değil birlikte geçireceğiniz zamana daha cok ihtiyac var.
ÇOCUĞUNUZUN EN DEĞERLI OYUNCAĞİ SİZSİNİZ
Birlikte güreşmek, cee oynamak,kovalamaca oynamak, resim yapmak, kek pişirmek, parmak baskısı, kağıt kesme yapıştırma daha neler neler…
Köpük üflemek: El göz koordinasyonu,ince motor becerisi,uzak yakın iliskisi,üfleme ve dudak kontrolü gibi pek cok yararı olması bir yana birlikte eğlenebileceğiniz ucuz ve keyifli bir aktivitedir.Sizi izler,yada sizin onun üflediklerini patlatmanızı bekler.paylaşım ve eğlence iste oyun da bu değil mi.?
Birlikte puzzle yapmak: yaşına uygun puzzle olmalı. Elinizde tuttugunuz parçaları sizden ismini söyleyerek alması sadece yerine koyma becerisi icin değil dil gelisimi icin de yararli olur. Gorsel uzaysal algi ve ince motor becerisi gelisimi icin parçayı yerleştirmesi eglendirici oldugu kadar eğiticidir.
Kutu oyunları 3 yastan sonra her yaş gurubuna özel pek çok çeşitleri olan kutu oyunları bulabilirsiniz.Şeker diyarı,monopoli,kızma birader…..hem eğlenceli hemde kazanmak kaybetmek,sırasını beklemek,düşunce becerisini geliştirmek,kurallara uymak gibi pek çok yarara sahip.Eğlenmek de cabasi.
Oyun Hamuru: pasta yapmaktan,şekil üretmeye,pizza pişirmekten heykel yapmaya kadar neler neler yaratabilir yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz.Ince minik parmakları güçlendirmek icin farkli renklerde oyun hamurları çok isinize yarar. Yılan yapmak için bastırmak ve yuvarlamak,koparip ufak parçalara ayırmak parmak ve el kaslarını geliştirir.hele makas ile yassi bir hamuru kesme denemesi kağıttan farkli olacaktır.
Toplar: bir kutu çeşitli büyüklukte top ve basit bir basket potası (hatta kırtasiyelerde bile satılmakta) eğlenmek icin yeterli.Mutlaka basket olması da şart değil bunu unutmayalım. Ama oldu ise kutlayalım başarısına,keyfine ortak olalım.Oyunda sıra ile atmak,beklemek,ertelemek,başkasını izlemek gibi okulda isine yarayacak pek çok beceriyi de kazandırır. Atılan topu izlemek, görsel uzamsal bilgiyi değerlendirme ve kullanmasına yarayacağı gibi dikkatini de gelistirecektir.
Keyifle oynayın.
Sevgiler
Çiğdem Ergül
24
Mart